Spring naar hoofd-inhoud

Dirigent: Zita Gerenday

Zita Gerenday is geboren te Szekszárdin in Hongarije.

Al vanaf de basisschool volgde zij muzikale studies (koorzang en pianolessen). Na de basisschool heeft zij aan de Kunsthumaniora van Pécs (Pécsi Müvészeti Szakközépiskola), muziektheorie, notenleer en koordirectie als hoofdvak gevolgd.

Vanaf 1996 begon zij aan de Universiteit van Pécs te studeren in de Faculty of Music en Visual Arts, met als hoofdvak koordirectie. In 2001 behaalde zij haar diploma als Meester in Muziek, Zang - en Muziekleraar en Koordirigent.

Vanaf 2005 had zij de leiding van het kerkkoor van de Sint-Egidius Kerk te Lembeke (België). Met dit koor heeft zij meegewerkt aan een live uitzending van de Radiomis in 2009 op Radio 1.
In deze periode begon zij zich te oriënteren op jazz en lichte muziek.

Vanaf 2004 volgde zij jazz piano aan de Muziekacademie te Gent en daarna aan de Kunstacademie te Knokke. In 2007 startte zij ook met jazz zang aan de Kunstacademie te Knokke met het idee haar muzikale grenzen te verleggen en improvisatie te leren.

In 2009-2010 heeft zij muzische vorming gegeven in Izegem in verschillende basisscholen, georganiseerd door de Muziek Academie te Izegem. In dit schooljaar heeft zij ook freelance lesgegeven bij verschillende muziekorganisaties, onder andere privé zang bij Popacademix in Halle en notenleer bij Jeugd en Muziek in Sint-Andries.

Sinds 2011 zingt zij mee met de 7O'clock Big Band van de DKA van Knokke. In 2018 begon ze songwriting te volgen in de MAAK in Knokke, waar zij met andere muzikanten een jazz combo heeft opgericht (SuJAZZtjen) en een CD heeft opgenomen.

Vanaf april 2015 is zij dirigent bij het mannenkoor de "St. David's Minstrels" uit IJzendijke. In 2017 had zij de muzikale leiding van de productie Sunrise bij de "ZOMA" uit Oostburg.
Naast al deze activiteiten blijft Zita zich bijscholen en volgt met regelmaat EVTmasterclasses (Estill Voice Technique) van o.a. Dorte Hyldestrup.  

Door alle invloeden vindt zij dat musiceren en zingen op alle niveaus een heel belangrijke meerwaarde is voor de mens en dat muziek voor iedereen toegankelijk is. Zij is ook van mening dat muziek functioneert als therapie in het dagelijkse leven.